Orto Moleküler Tıp

Çift nobel ödülü sahibi Linus Pauling tarafından kavramsallaştırılan orto moleküler tıp, bireysel biyokimyaya dayalı dengesizlikler ve eksiklikleri; vitamin, mineral ve aminoasitler, eser elementler ve yağ asitleri gibi doğal maddelerle düzelterek vücuda en elverişli ortamı sağlamayı hedefler. "Orthomoleculer" deyimi ilk kez Linus pauling tarafından 1968 yılında Science Bülteninde yayınlanan yazıda kullanılmıştır.

Orto moleküler tıp kavramı genellikle koruyucu anlamında kullanılsa da, hastalıkların tedavisinde de uygulanır. Tüm tıbbi tedavilerde temel tedavidirve diğer uygulamaların etkili sonuç vermeleri için ön koşuldur.

Besinler için önerilen günlük dozları (RDA) almak, hastalığa neden olan en önemli eksiklikleri önleyebilmesine rağmen ortomoleküler tıp, bu oranların, en etkili sağlık koşulları için yeterli olmadığını ve insanların önerilen RDA miktarlarından daha fazlasına gereksinim duyduğunu savunur.

Günümüzdeki genel anlayış; dengeli beslenmenin, insanın gereksinim duyduğu tüm besinleri karşılayabileceği yönündedir. Ancak burada gözden kaçırılmaması gereken şey; yiyeceklerin birçoğunun besin içeriği tümüyle tükenmiş topraklarda yetişmesi ve ardından bir çok işleme tabi tutulduğu gerçeğidir.

Ortomoleküler Tıp İlkeleri

  1. Teşhis ve tedavide en önemli konu beslenmedir. Beslenmeyle ilişkili hastalıklarda, genellikle, beslenme dengesi yeniden sağlandığında kolaylıkla tedavi edilebilir.
  2. Ortomoleküler tıbbın konusu vücutta doğal olarak bulunan maddelerdir. Eğer bu maddeler, hatalı ve sağlıksız beslenmeye ya da alınan maddelerin sindirilmesindeki bir soruna bağlı olarak vücutta eksilirse normal yaşlanma süreci hızlanır ve hastalıklar meydana gelir.
  3. Savunucuları, geniş dozlarda alına vitamin ve besinlerin; "biyokimyasal anormallikleri" düzeltebileceğini ve böylece, alkolizm, alerjiler, astım, depresyon, epilepsi, bağırsak disbiyozisi, kalp hastalıkları, tansiyon, hiperaktivite, otizm, migren, zihinsel gerilik, motor gerilik durumlarda koşulların tersine çevrilebileceğini ifade ediyorlar.

http://orthomolecular.com/

Osteopat-Uzman Fizyoterapist Samet BEYAZ